Psiko-onkoloji, kanserin psikolojik, sosyal ve davranışsal yönlerine odaklanan bir sağlık psikoloji uzmanlığı alanıdır. Kanser hastalarının ve ailelerinin hastalık sürecini etkileyebilecek psikolojik, davranışsal ve sosyal faktörlerin yanı sıra hastalığın tüm aşamalarında yaşayabilecekleri psikolojik tepkileri ele almaktadır.
OZ Psikolojik Danışmanlık psiko-onkoloji danışmanlık hizmetlerini dünyaca kabul edilmiş olan Uluslararası Psiko-Onkoloji Birliği (IPOS) nin belirlemiş olduğu etik ve standartlarda vermektedir.
Kanser Hastalığına Verilen Genel Tepkiler
Fiziksel
• Yorgunluk veya uyku problemleri
• Gündelik hayata katılmama ya da eğlenceli aktivitelerden zevk almama/eğlenmeme
Duygusal
• Endişe ve kaygı: Bunlar stresli durumlara normal reaksiyonlardır. Kaygınız rahatsız ediyorsa, o zaman bir psikologla onunla başa çıkmanın yolları hakkında konuşmak isteyebilirsiniz.
• Öfke ve kızgınlık: Kanser teşhisi ile öfkeli ve üzgün hissetme alışılmadık değildir ve çok rahatsız edici olabilir.
• Düşük mod/duygudurum: Kanser teşhisi konulduktan sonra veya tedavi sırasında veya sonrasında düşük modda hissetmek alışılmadık bir durum değildir. Depresyon, üzüntü ve keder duyguları, kalıcı duygudurum/mod düşüklüğü gibi hallerine olumsuz katkıda bulunabilir.
Bilişsel
• Öz-güvensiz hissetmek
Kanserle Duygusal Açıdan Başetme Yolları/Stratejileri
• En yüksek seviyede enerjik, üretken veya en iyi ruh halinizde olmayı beklemeyin. Kendiniz için küçük hedefler belirleyin ve başardığınız küçük görevler için kendinizi kutlayın.
• Düşüncelerinizi ve duygularınızı bir günlüğe yazın. Bu ruminasyon ve negatif düşünce karmaşasının önlenmesine yardımcı olabilir.
• Meditasyon, kas gevşetme, bilinçli farkındalık (mindfulness) veya yoga gibi rahatlama tekniklerini öğrenmek faydalı olabilir.
• Diğer zihin temelli sorunlarda olduğu gibi sağlıklı bir vücut sağlıklı bir zihinle mümkün olduğundan; düzenli egzersiz yapmayı, bol su içmeyi, sigara ve alkolden kaçınmayı unutmayın.
• Diğer insanlarla konuşun. Duygularınızı size yakın olan insanlarla paylaşın. Sizin gibi benzer durumda olan diğer kanser hastalarına ulaşın, özellikle de bu duyguları hissettiğiniz tek kişi olduğunuzu düşünüyorsanız – Lakin unutmayın herkesin hastalığı ve tedavi şekli bireyseldir kendine özeldir.
Ne Zaman Profesyonel Yardım Almalıyım?
OZ Psikolojik Danışmanlık ekibi, uluslararası alanda tanınan Türkiye’nin en iyi psiko-onkologlarından oluşmaktadır. OZ Psikolojik Danışmanlık’ın kurucu yöneticisi Ozan BAHÇİVAN, Uluslararası Psiko-Onkoloji Derneği’nin (IPOS) yöneticilerinden biri olarak seçilmiştir.
Sorunlarınız ve endişelerinizi kaliteli bir ortamda uzman bir psikolog ile konuşmak yardımcı olabilir. Destek ve bilgi sağlayabilir; kanser teşhisi ile tedavisinden kaynaklanan zorlukları yönetmenize yardımcı olabilirler. Ayrıca size rahatlama, stres yönetimi ve kısır döngüden ibaret düşünce yapısıyla nasıl üstesinden gelebileceğinize yönelik pratik başa çıkma becerilerini öğretebilirler.
Hasta Yakınları Da Kendileri Için Destek Almalı Mı?
Kesinlikle evet. Araştırmalar kanser hasta yakınlarının hastalardan daha çok duygusal ihtiyaç gereksinimi olduğunu vurgulamaktadır. Ayrıca hasta yakınlarının kendi bakımlarını ihmal ettikleri için de hastalık sürecinde yıpranma paylarının da bir o kadar fazla olduğunu göstermektedir. OZ Psikolojik Danışmanlık hasta yakınlarının muhtemel sorunlarına empatik bir yol izleyerek destek vermektedir – Yalnız değilsiniz!
Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman tedavinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, herhangi tedaviye başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmemekle birlikte kurumumuz hiçbir şekilde bu bilgilerden doğabilecek sorunlardan dolayı sorumlu değildir.